Verschenen op Bruzz:

Bij de meest recente verkiezingen werden 695 gemeenteraadsleden verkozen. Onder hen zijn slechts 25 niet-Belgen. Drie op vier onder hen zijn vrouwen en iets meer dan de helft heeft de Franse nationaliteit. “Er is een zekere desinteresse bij de expatkiezer.”

304 Europese niet-Belgen stelden zich tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kandidaat om verkozen te worden. Daaruit kwamen 25 gekozenen, weet Le Soir. Tegenover het totale aantal gekozenen bedraagt het aantal niet-Belgen bijgevolg amper 3,6 procent.

Dat is niet veel, indien we rekening houden met het feit dat 16,8 procent van de Brusselaars met een EU-nationaliteit zich inschreef om mee te stemmen.

“We mogen niet vergeten dat noch de buitenlandse kiezers, noch de buitenlandse kandidaten, een homogene groep zijn,” zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet aan BRUZZ. “We kunnen er niet vanuit gaan dat een Pool liever op een Fransman stemt louter om het feit dat hij ook een buitenlander is. Hetzelfde geldt voor mensen van dezelfde nationaliteit. We weten niet wie op wie gestemd heeft,” aldus Sinardet.

Volgens Thomas Huddleston van VoteBrussels, dat actief campagne voerde om expats te laten stemmen, zou een automatische inschrijving ervoor zorgen dat meer buitenlanders stemmen. Daar is Sinardet niet helemaal zeker van, al sluit hij de optie niet uit. “Maar deels heeft het ook te maken met een zekere desinteresse van de expatkiezer,” aldus Sinardet.

Wie zijn de buitenlandse gekozenen?

Drie op vier van de buitenlandse gekozenen blijken vrouwen te zijn, en iets meer dan de helft heeft de Franse nationaliteit. De meerderheid behoort tot Ecolo-Groen (11) of de MR (10). Met vijf verkozenen staat Elsene bovenaan de lijst, gevolgd door Etterbeek, Sint-Gillis en Ukkel met telkens vier verkozenen.

“Dat zijn de iets rijkere gemeenten,” zegt Sinardet. “Maar het hangt ook samen met de partijen, die toevallig goed scoorden in die gemeenten. Een partij als Ecolo doet vanuit ideologische overwegingen al iets meer moeite om andere nationaliteiten op de lijst te zetten.”

[lees meer op Bruzz]