….. boven onze achtertuin, want vliegen doen we allemaal o zo graag, liefst 3, 4 keer per jaar en zo goedkoop mogelijk.
Hetzelfde geldt voor ons gsmgebruik: overal en altijd bereik, van wieg tot graf, van zolder tot kelder, maar vooral geen masten in ons blikveld.

Minder vliegen, minder bellen, het komt niet bij ons op.

 

Zonder in een al te gemakkelijke tirade tegen dat vervloekte Nimby-isme, aangekruid met een stevige dosis consumentisme, en op smaak gebracht met een sausje populisme, te willen vervallen, dit moest mij toch even van het hart.

Want vooral Nimby en populisme zijn woorden die de laatste week veel zijn gevallen.

Het zijn de spreekwoordelijke balk en de splinter in dit gepolitiseerde, erger nog – this is Belgium – gecommunautariseerde debat.

Paradoxaal zo zeer gecommunautariseerd dat er in de Vlaams-vlaamse media geen enkele aandacht aan wordt besteed en in de Brussels-Vlaamse amper.
Paradoxaal omdat toen de Noord- en Oostrand kreunden onder de gevolgen van vorige spreidings- of concentratieplannen, waarvan ik even de namen (van de ministers die ze op hun bord  hadden gekregen) en jaartallen ben vergeten) diezelfde pers, zeker in Vlaanderen, niet ophield schande te spreken van zo veel politiek geklungel…………… gelukkig meestal van Franstalige politici.

Het grote verlies van Groen, toen nog Agalev, in 2003 wordt in Vlaams-Brabant nu nog verklaard door het onpopulaire spreidingsplan van Ecolominister Isabelle Durant, of beter gezegd van het plan Schouppe (Vlaamse christendemocraat) dat zij zei loyaal uit te voeren.

Dat zij niet terug zal keren in het Europees Parlement want “gewipt” door Philippe Lambert voor het lijsttrekkersschap is daar door sommige groenen op gejuich onthaald.

Zo veel jaren na dato.
Om maar te zeggen hou koud de schotel “wraak” gegeten kan worden.

Dit terzijde.

 

In Etterbeek kregen alle politici de afgelopen week een waar spervuur van mails te verwerken waarin ons werd opgeroepen van de federale regering te eisen dat zij het plan Wathelet (Franstalige christendemocraat, 10 jaar na Schouppe) onmiddellijk zou intrekken.

Wat is het probleem?

Het is zonder meer waar dat Etterbeek, evenals delen van de 2 Woluwes en Oudergem, sinds februari vroeger, lager, frequenter en dus hinderlijker, gevaarlijker en ongezonder worden overvlogen.

Zelf hoor ik ze al bulderen boven mijn bed vanaf iets voor 6 uur.

En s’avonds is het hetzelfde liedje.

Tot nu toe werden wij redelijk gespaard, alleen in het weekend viel het me soms op dat we hemelsbreed niet zo ver van Zaventem zitten.

Want dat is natuurlijk de essentie van het probleem: een luchthaven zo dicht bij een grote stad, en verkeerd gesitueerd ten opzichte van de heersende windrichting (opstijgen bij tegenwind, en dus over de Europese hoofdstad).

Voeg daarbij dat de oude groene eis van een “Europese nacht” (vliegtuigvrij van 23 tot 7 uur) het nooit gehaald heeft, zogenaamd omdat dit een concurrentiehandicap zou opleveren, én onze in de inleiding aangehaalde kortzichtige, absoluut niet duurzame, reislust, en iedereen zal begrijpen waarom er geen eenvoudige oplossing bestaat.

 

Voor de zowat 200 man/vrouw (even veel als voor mijn duurzaam wijkcontract?) in de Raadszaal afgelopen maandag 31 maart wel: schaf het plan af, nu jetzt, maintenant subito presto!

Het feit dat de MR het plan in de federale regering heeft goedgekeurd maar dat onze burgemeester dingt naar het minister-presidentschap in het Gewest, waar de MR nu nog in de oppositie zit, dwong hem tot een paar staaltjes stuntvliegen.
Niet gemakkelijk omdat FDF (uit MR gestapt, dus met optimale manoeuvreerruimte) en Cdh (van de partij van Wathelet, maar als Etterbeekse oppositiepartij het aan zichzelf verplicht de protesterende burgers naar de mond te praten) er alles aan deed om de stunts te laten mislukken door er hinderlijk, en soms vrij vaardig, tussendoor te vliegen.

Ook voor ons groenen was het niet gemakkelijk, met een Ecolo-milieuminister die volgens de criticasters de gezondheid (geluid, vervuiling) niet voldoende heeft beschermd.

 

De uitslag van de lange, intense gemeenteraad stond op voorhand vast: geen winnaars, enkel verliezers.

De bewoners gingen ontevreden naar huis, want hun eis was niet volledig ingewilligd, en bovendien hadden velen een politiek schouwspel menen te zien (inderdaad, alles was aanwezig wat de politique politicienne kenmerkt: amendementen, interventies, procedurekwesties, roepen, dreigen….) terwijl ze politieke daadkracht wilden.

Kon geen enkele politieke partij de overwinning claimen, DE politiek al zeker niet.

Al toonde Vincent De Wolf zich wel andermaal een zeer behendig piloot.

Lees hier de zeer onvolledig weerslag op brusselnieuws, het “officiële” verslag op de website van de gemeente, inclusief de bijna unaniem goedgekeurde motie (onthouding van het CdH), oft wat de apolitieke (?) beweging “Pas Question” er van maakte (zonder vermelding van EcoloGroen, alsof wij niet het “Nuit européenne”-amendement van het FDF als enige meerderheidspartij hebben gesteund).

Lees het artikel uit Le Soir: Plan Wathelet : ce que les partis proposent

Advertenties