Sinds ik terug ben uit Afrika (zie fotootje onder “Wie is Rik Jellema“) lijkt alles zo onbelangrijk, en zeker de Brusselse politiek.

Waarom zou je je druk maken over de heraanleg van de Stalingradlaan (50 reacties op brusselnieuws) of over fietsers die door rood mogen rijden (26 reacties) als je net 3 weken over wegen bent gecrosst die meer leken op de loopgraven rond het Stalingrad van de fameuze veldslag, en als je in een oude bus hebt gereisd die door alle denkbeeldige stoplichten reed (wegens geen remmen)?

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik de organisatie en de luxe van ons kleine landje niet meer weet te waarderen.

In tegendeel.

En toch heeft het allemaal iets belachelijks gekregen, dat gedoe en die drukte om dergelijke zaken.
Moet ik er dan nog over schrijven?

Zou ik niet veel liever schrijven over de laatste tentoonstelling die ik heb gezien (Terra Brasilis) en de Groningse (!) schilder Albert Eckhout die ik daar heb ontdekt?

Of over de Friese fadozangeres Nynke Laverman die ik op de RTBF-radio hoorde (“chantant une très vieille chanson hollandaise”, grrrrrrrrrrrrr)?

Over mijn voordracht gisteravond tijdens Gedichtendag in de Etterbeekse bibliotheek, zoals elk jaar?

Beter nog, over die schitterende mix van Cuba en Afrika op de CD Afrocubism: Afrikaanse balafon met Midden-Amerikaanse weemoed?

Wereldmuziek, cross-over, métissage, en dat allemaal hier in de ketjesstad Brussel op loop- en gehoorsafstand.

Hetgeen mij toch weer bij de les brengt.

Ik zou moeten schrijven over de studie van het Minderhedenforum waaruit blijkt dat Vlaanderen het zeer slecht doet qua afspiegeling van de maatschappelijke diversiteit in de politiek.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120127_061

Brussel scoort daarentegen veel beter: 21 % “gekleurde” (tiens, hebben ze dat ook onderzocht?) schepenen op een aandeel van 35% allochtonen in het gewest, en 20% verkozenen van “vreemde afkomst” (zit ik daar ook bij?) volgens De Morgen.

“In Brussel hebben de partijen wel gezorgd voor goede rekrutering en begeleiding”, aldus Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.

Toevallig (of niet) valt mijn oog ook op dit bericht: twee Beringse schepenen van Turkse origine, met namen die lezen als Janssen en Jansen, zijn tijdelijk hun bevoegdheden kwijt omdat ze niet zo actief zijn:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/limburg/120127_Beringen_Schepenbevoegdheden

Zou de sp.a die nadat ze hun straf hebben uitgezeten weer opvissen in oktober?

Elke stem telt per slot van rekening……..

Bon, ik zie dat Afrika me niet minder cynisch heeft gemaakt.

Wat niet wegneemt dat ik ook graag “gekleurde” kandidaten op onze lijsten zou hebben.

We hadden ooit een Congolees die ons vooral zag zitten omdat de Franstalige partijen te veel met Kabila (vader) heulden, al was dat niet de enige reden waarom hij zo veel van Groen hield………

Iedereen blijft welkom, met respect voor ons programma en onze manier van campagne voeren.

Vive l’Afrique!

En Iran, Duitsland, Mexico, Italië, Mongolië, Polen…………………..