Op maandag 14 december 2009 heeft de gemeenteraad een “Overeenkomst betreffende de bezetting van het openbaar domein, met het oog op de exploitatie, op de gemeentelijke wegenis, van de concessie van openbare dienst Villo!” goedgekeurd.

Wij konden ons ook moeilijk voorstellen dat Etterbeek, na in de jaren ’90 een voorloper in het fietsbeleid te zijn geweest, vandaag een van de slechtste leerlingen van de klas zou zijn.

De Ecolo-Groen!fractie is dus verheugd dat de drie partners, het schepencollege, de reclamefirma en de staatssecretaris, tot overeenstemming zijn gekomen.

De goedkeuring door de gemeenteraad maakt ook een einde aan de geruchten dat Etterbeek niet erg warm zou lopen voor dit netwerk van uitleenfietsen.

Onze fractie heeft altijd vertrouwen gehad in de wil van de gemeente, die in het verleden al twee keer de Gouden Fiets van ProVelo heeft mogen ontvangen, om Villo! op haar grondgebied toe te laten.

Voor de Etterbeekse Ecolo-Groen!fractie is dit een fraai staaltje van de mogelijkheden die ontstaan als gemeentelijke en gewestelijke politici samenwerken, in het belang van alle Brusselaars.

Over de partijpolitieke grenzen heen heeft dit overlegmodel goed gewerkt, dankzij onze burgemeester, Vincent De Wolf (MR), en staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!).

Loopt alles dus op wieltjes? Nee, toch niet. Want je hoeft geen extreemlinkse denker te zijn om te betreuren dat de macht van reclamefirma’s bij het onderhandelen van dergelijke contracten veel te groot is.

Vooral als gewestelijke of andere verkiezingen naderen, en alles snel schijnt te moeten gaan.

Te snel, helaas.