Vrijdag 29 mei:

07u45: folders afgeven bij een militant die wegens zijn job (laten we zeggen politieagent) alleen ’s nachts anoniem kan bussen

08u00: zwembad Etterbeek voor de conditie (ook in de campagne 3 keer per week);

probeer een kaartje te geven aan “Statler en Waldorf”, de 2 oude mannetjes die ook elke week komen zwemmen, maar die lachen dat weg: “Op onze leeftijd gaan stemmen? Dat interesseert ons niet meer”.09u00: gemeentehuis Etterbeek; op gemeentesecretariaat melden dat de CD&V Groen! overplakt; de regionaal voorzitter gebeld, hij vraagt “Welke kandidaat?”, de schepen gebeld, hij zegt “We hebben geen plakploeg in Etterbeek”. Hoe het ook zij: CD&V heeft een inbreuk gepleegd op het reglement.

Enkele uren achter de computer, mailen en mailtjes beantwoorden

15u00: mijn canvaskaarten met Eva Lauwers, waarvan ik er nog vele heb, bussen in “Hoog Ettterbeek”, een wijk waar veel Europeanen wonen. Ik kom een Portugese tegen die net mijn Europese brief (EN/FR) heeft ontvangen. Vandaag in deze wijk bussen, versterkt mijn naamsbekendheid. Volgende week zaterdag naar het buurtfeest met Annemie Van Dam, ex-Groen!collega uit de gemeenteraad, die naar West-Vlaanderen is verhuisd, maar nog veel mensen in de wijk kent.

16u30: op bezoek bij Roger en Renée, een koppel oude Brusselaars in een sociale woning. Of eigenlijk verfranste Vlamingen (zij Brussel, hij Overijse) die een paar jaar geleden een NL identiteitskaart hebben genomen omdat ze bang zijn dat bij een splitsing van het land ze niet meer in aanmerking zouden komen voor de Vlaamse Zorgverzekering.

Onze gesprekken verlopen altijd in het Nederlands, Frans en Brussels (Brabants).

We hebben elkaar leren kennen in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 en sindsdien zijn ze mijn grootste fans. Ze zijn ook voor groen (niet voor alles, zeker niet met die vreemden) maar stemmen vooral voor hun “copain Jemella”.

Mijn stemadvies 6-6-6 (Tinne-Katia-Rik) plus steminstructies in 2 talen zijn zeer welgekomen.
18u00: Masse Critique, de maandelijkse fietsmanifestatie, eindigend in de symbolische rondjes traag fietsen rond het Montgomery-rondpunt.

Wij zijn het verkeer!

kritischemassa1Veel groene boa’s om de hals, ook bij niet-Groen!en, om zichtbaar aanwezig te zijn, zij het zonder Groen!hesjes om verwijten van politieke recuperatie te vermijden.

Zeker de fietsbeweging – waarvan sommigen stevig in de goed gevulde binnenzak en de hard opgepompte binnenband van Smet – is daar nogal bang voor.

Na een rondje of 10, 11 grijpt de politie in.

We worden samengedreven rond de fontein: Qui est le responsable ici?

Personne et tout le monde, in de goede oude anarchistische traditie.

Na gepalaver van parlementslid Byttebier mogen we een voor een de binnencirkel verlaten en ons weegs gaan.

Het provocerende politiegedrag heeft geen effect gehad: fietsers zijn cool.kritischemassa2

19u00: onze wekelijkse campagnedrink op het terras van de Walvis; zon, bier en ambiance.

We hebben er nog zin in, een weekje, niet langer alstublieft.

21u00 tot ?: JazzMarathon op Sint-Katelijne. Met Katia raken we in gesprek met een Nederlander uit een dorp in de Rand (Meise?) die niet stemt. Zijn vrienden kunnen we geloof ik wel overtuigen.

Een goed einde van een gewone dag campagnevoeren voor Europa in Brussel.