Europese verkiezingen: Gemiddeld twee Brusselaars per lijst

overgenomen van brusselkiest.be

Brussel – Van de Brusselse kandidaten voor het Europees parlement zijn Annemie Neyts (Open VLD) en Bert Anciaux (SP.A) de bekendste. Maar ze zijn niet alleen. De hoofdstedelingen zijn vrij goed vertegenwoordigd op de Europese lijsten, zij het vaak met (relatief) onbekende kandidaten.

Elf lijsten. Uit zoveel lijsten kunt u als Brusselaar langs Nederlandstalige kant kiezen voor de Europese verkiezingen, gaande van extreem links tot extreem rechts. Op die elf lijsten telden wij 22 Brusselaars. Aan Franstalige zijde zijn er twaalf lijsten. Gemiddeld staan er dus twee Brusselaars op elke lijst.

Open VLD gaat met voormalig premier Guy Verhofstadt de strijd aan met CD&V, die met Jean-Luc Dehaene ook al een voormalige premier inzet. Op nummer twee staat Annemie Neyts, ook al een voormalige minister, en volbloed Brusselse.

Voor SP.A trekt Vlaams minister van Openbare Werken en Verkeer Kathleen Van Brempt de lijst. Vlaams minister van Cultuur, Sport en Brusselse Aangelegenheden  Bert Anciaux duwt de lijst. Geraakt Anciaux verko­zen? Hij heeft al aangekondigd bij een ondermaatse uitslag de politiek vaar­wel te zeggen. Ook Ans Persoons uit Brussel-stad staat op de lijst, zij het op de vijfde opvolgersplaats.

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene voert, zoals eerder vermeld, de CD&V-lijst aan. Marilyn Neven uit Elsene staat op de vierde opvolgersplaats bij de christendemocraten.

De Brusselaars komen ruim aan hun trekken op de lijst van Groen!, die aangevoerd wordt door Bart Staes. Rik Jellema, Europees vertaler en gemeenteraadslid in Etterbeek, staat op zes. Tinne Van der Straeten, federaal volksvertegenwoordigster en gemeenteraadslid in Koekelberg, heeft de twaalfde plaats gekregen, en de biologe Eva Lauwers uit Sint-Gillis staat op de tweede opvolgersplaats. Bij de opvolgers staat de Schaarbeekse Inge Jooris, daarnaast ook partijwoordvoerster, op nummer zes.

Vlaams Belang rekent blijkbaar nog altijd stevig op de naamsbekendheid van Johan Demol, die terug te vinden is op de lijst voor het Brussels parlement, het Vlaams parlement én op de Europese lijst, waar hij op de zesde plaats  staat.

Verspreid

Hiermee hebben we de Vlaamse partijen gehad die op dit moment vertegenwoordigd zijn in het Brussels parlement. De andere:

De Vlaams-nationalisten van N-VA presenteren zich aan de kiezer met Frieda Brepoels als lijsttrekster. N-VA is de enige partij die het voor Europa zonder Brusselaars doet.

De regionalisten van de Sociaal-Liberale Partij (SLP), die aangevoerd wordt door Nelly Maes, tellen drie Brusselaars in hun rangen. De Vlaams-Baskische Eva Bidania Ibargutxi uit Etterbeek op nummer drie, Dafydd ab Iago (Vlaams-Welsh) uit Schaarbeek op zes en bij de opvolgers staat Xose Maria Sainz Pena (Vlaams-Galicisch), ook uit Etterbeek, op de zevende plaats.

En dan is er LDD, waarvan de lijst wordt aangevoerd door naamgever Jean-Marie Dedecker, maar met als lokaas voormalig journalist en ex-Brusselaar Derk Jan Eppink (op drie). Isabelle Van Laethem vinden we terug op nummer vijf. Kristof Van der Cruysse, de secretaris van de rechtse denktank Cassandra, staat op vier, terwijl oud-journalist en lijsttrekker voor het Brussels parlement Piet Deslé achtste opvolger is.

Extreem links, waarvan Tine Van Rompuy – zus van de premier – sinds kort de bekendste figuur is, trekt traditioneel in verspreide slagorde naar de kiezer.

PVDA+ wordt aangevoerd door de Antwerpenaar Peter Mertens. Op acht staat vakbondsvrijgestelde Luc Vandenhoeck uit Brussel; tweede opvolger is Riet Dhont en zevende Ivo Flachet, een Molenbeekse advocaat.

CAP, Comité voor een Andere Politiek, neemt voor de tweede keer deel aan de verkiezingen. Lijsttrekker is Raf Verbeke, arbeider bij het openbaar vervoer. Onderhoudswerker Theo Mewis uit Brussel staat op zeven.

En dan is er nog LSP (Linkse Socialistische Partij), die voortkomt uit CAP, en waarvan de lijst wordt aangevoerd door Bart Vandersteene. Drie Brusselaars op de lijst: Anja Deschoemacker uit

Brussel-stad op twee, Els Deschoemacker uit Sint-Jans-Molenbeek op twaalf en oprichter François Bliki uit Brussel op dertien.

Franstalig

Bij de Europese lijsttrekkers van de Franstalige Grote Vier één Brusselse kandidaat: voormalig federaal minister Isabelle Durant voor Ecolo. De Luikenaar Jean-Claude Marcourt trekt voor de PS; de Waals-Brabantse Anne Delvaux voert de lijst aan voor de Franstalige christendemocraten van CDH. Louis Michel kopt voor MR.

Danny Vileyn © Brussel Deze Week