Woensdag 20 mei:

foto: Astrid van Herpen

foto: Astrid van Herpen

Groen! heeft niet alleen plannen om van Brussel de Europese Ecologische hoofdstad te maken, maar wil ook het Europees Parlement een duw in de goede richting geven. Daarom steken we met Europees lijsttrekker Bart Staes, Brussels lijsttrekker Bruno De Lille, Brussels-Vlaams lijsttrekker Luckas Vander Taelen en nog enkele andere kandidaten de handen uit de mouwen om het Europees Parlement alvast een deel van het nodige isolatiemateriaal te bezorgen.Wie de thermische luchtfoto van het Gewest bekijkt, ziet dat vele Brusselse gebouwen hun warmte royaal afgeven via de daken. De kaart met de warmtebeelden werd onlangs op de site http://www.leefmilieubrussel.be gepubliceerd.

Het Europees Parlement scoort slecht op de warmtefoto. Het Spinelligebouw, vlak achter het Luxemburgplein, kleurt helder oranje, wat duidt op een sterk warmteverlies. De voltallige vergadering keurde in 2007 al een energie-efficiëntieplan goed, maar de uitvoering hiervan laat nog op zich wachten. Het is tijd dat het Europees Parlement op energiedieet gaat, en zelf het goede voorbeeld geeft inzake isolatie en rationeel energieverbruik.

Bouwen aan zuiniger energieverbruik, is investeren in groene jobs voor Brusselaars. Zo kunnen de Europese instellingen hun steentje bijdragen aan de Groene economie van Brussel, en meehelpen om van Brussel de echte Europese Ecologische Hoofdstad te maken.

Aanleiding is niet alleen dat we hoe dan ook als Brusselaars “iets” willen doen met onze Europese lijsttrekker in de hoofdstad van Europa, maar ook dat TV-Brussel plaatjes van een actie nodig heeft.

Zucht….

Werkt het niet steeds vaker zo: politieke partij steekt actie in elkaar om pers te plezieren?

Mooi meegenomen is dat ook Télé-Bruxelles beelden nodig heeft, en er nog een interview met Bruno aan vastknoopt.

Voor het beeldmateriaal alleszins een geslaagde actie.

Voor Eva Lauwers minder, want haar beide armen zien rood van de uitslag door het dragen van twee grote rollen isolatiemateriaal.

Volgende keer beter een actie met stro en koeienstront doen.

’s Avonds ben ik uitgenodigd voor een prijsuitreiking.

In het kader van de Europese week van de KMO hebben het NSZ en de KVABB een telefonische quiz gehouden om te weten “Wie is de slimste kandidaat – Europarlementariër” ?

Van de meer dan 100 deelnemers werd ik (gedeeld) 4e.

(Goed gegokt of brede kennis?)

Met 9 andere laureaten ben ik uitgenodigd voor een evenement dat het NSZ samen met de KVABB n.a.v. hun 100 jarig bestaan organiseren. Volgens de uitnodiging een “kans om 650 boekhouders en ondernemers te ontmoeten en te luisteren naar de toespraken van de 3 winnaars”.

Valt dat even tegen!

De 1e prijs is voor een nobele onbekende van LDD (die volgens de sp.a-er die net als ik 4e is, heeft gefoefeld met de antwoorden…).

Tweede prijs voor de enige Franstalige, nummer 6 op de Ecolo-lijst: André Peeters.

De derde prijs is voor illustere bekende EP-er Dirk Sterckx.

Mede-vierdeprijswinnaars zijn bekende politici als Ivo Belet, Anke Vandermeersch, Roland Duchatelet enz.

Maar wat een gebrek aan belangstelling en respect.

De voorzitter en vice-voorzitter van de organiserende verenigingen kunnen tientallen keren vragen om wat aandacht tijdens de zeer korte speeches, niets helpt.

Enkel op de eerste rij wordt er uit beleefdheid gedaan alsof men luistert, de rest van de bloedhete zaal babbelt, knabbelt en vooral nipt vrolijk door.

Voor (Europese) politici, waarvan er twee helemaal uit Oostende komen voor dit gebeuren, brengt men tegenwoordig geen respect meer op.

Zelfs als ze blijk geven van enige kennis van zaken voor de eigen sector.

Of de neutrale oproep van de vice-voorzitter om vooral voor ons te stemmen, en zeker niet voor de politici (waarvan sommigen nu al zetelen in het EP!) die maar NUL op ACHT hebben gescoord, mij een stem zal opleveren, waag ik te betwijfelen.