overgenomen van de standaard-online

di 19/05/2009 – 12:36 Slechts 1 op de 2 Belgen heeft interesse in de Europese verkiezingen. Toch scoort ons land daarmee hoger dan de meeste andere EU-lidstaten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 15.000 Europeanen.

België scoort met 54% beter dan het Europese gemiddelde van 46%. Koploper is Luxemburg met 68%, daarna volgen Malta (59%), Ierland (58%) en Nederland (57%).

Opmerkelijk is ook het verschil tussen de antwoorden van jongeren en 55-plussers. De jongste leeftijdsgroep is het minste geïnteresseerd, al zeggen ze wel dat de EU kansen biedt in een wereldeconomie. De 55-plussers antwoorden exact het omgekeerde.

Belgen vinden dat Europa vooral moet investeren in het sociaal stelsel, werkgelegenheid en onderwijs. In andere landen vinden de respondenten vooral dat Europa de economische groei moet stimuleren.

Mensen die niet geïnteresseerd zijn in de Europese verkiezingen, wonen vooral in de nieuwe EU-lidstaten uit Centraal-Europa. Zo doen Tsjechië, Letland, Hongarije en Slovakije het niet zo goed.