In De Morgen van 13 mei pleit Geert Buelens, een Vlaming die in Utrecht Moderne Nederlands Letterkunde doceert, in “De Gedachte” voor Europese lijsten.

Hij illustreert dat pleidooi vooral door de Nederlandse lijsttrekker voor de VVD, Hans van Baalen, te vergelijken met de Belgische lijsttrekker voor Open VLD, Guy Verhofstadt.

Voor Van Baalen moet het absolute zwaartepunt van de besluitvorming in Den Haag liggen, terwijl Verhofstadt droomt van de Verenigde Staten van Europa.

Als zij straks in één fractie komen te zitten, de ADLE (Alliance des démocrates et des libéraux pour l’Europe) zullen zij daar ook de Nederlandse links-liberale D66 tegenkomen.

De Vlaamse D66, SLP, zou – indien verkozen – als opvolger van Spirit logischerwijs terechtkomen bij de ALE, de Alliance Libre Européene.

De ALE is een combinatie van o.a. regionalisten uit Schotland, Wales en Baskenland die een Europa van de “naties zonder staat” aanhangen.

Deze ALE-ers vormen overigens een fractie met de Groenen, Verts/ALE genaamd.

Vreemd genoeg zit de N-VA niet bij de ALE, maar bij de Europese Volkspartij.

Dit is de grootste fractie, de PPE-DE (Parti populaire européen – Démocrates européens) en een absoluut ratjetoe gaande van christendemocraten tot populisten (Berlusconi met zijn ex-fascistische vrienden).

Maar je moet er iets voor over hebben om de grootste te zijn en dus recht te hebben op het EP-voorzitterschap, niet waar?

Om terug te keren naar Buelens, zijn punt is vooral dat de verkiezingen voor het EP een aanfluiting zijn.
Niet alleen omdat de fracties bestaan uit politieke partijen die elkaar in eigen land op leven en dood bestrijden (N-VA en CD&V sinds kort).

Maar ook omdat het in feite nationale, en in België regionale, verkiezingen zijn.

Hij stelt dan ook voor dit democratisch deficit te verhelpen door van de Europese fracties echte Europese partijen te maken die overal in de EU opkomen in een Europese kieskring.

Deze partijen dragen via hun programma een duidelijke visie uit, waarop ze na 5 jaar kunnen worden afgerekend, zo hoopt hij.

Ik ben ervan overtuigd dat de groene fractie (43 leden), ondanks de aanwezigheid van de ALE, een van de meest coherente is.

Wij groenen hebben ook al een echte Europese partij opgericht, de EGP (European Green Party )

Wij houden congressen en stemmen teksten, zoals ons Manifesto , dingen waar groenen nu eenmaal goed in zijn……..

Centraal in de huidige campagne staat bij alle groene partijen de Green New Deal.

En in het Europese verkiezingsprogramma van Groen!pleiten we voor Europese kieslijsten: “een deel van de Europarlementsleden zou op transnationale lijsten in heel Europa moeten worden gekozen, wat burgers in staat zal stellen op kandidaten te stemmen die de hele EU vertegenwoordigen, in plaats van enkel op kandidaten uit hun nationale of lokale kiesdistrict; de lijsttrekkers van die lijsten strijden dan om het voorzitterschap van de Europese Commissie”.