zie ook op de redactie.be

zo 22/02/09 15:44 – Open VLD en de N-VA hebben kritiek op CD&V’er Steven Vanackere, omdat die als federaal minister en vicepremier de lijst trekt voor het Brussels Parlement bij de regionale verkiezingen op 7 juni.
Vanackere werd eind vorig jaar minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken en vicepremier in de federale regering. Voordien was hij minister van Welzijn in de Vlaamse regering, een functie die hij half 2007 had opgenomen.Bij de vorige regionale verkiezingen in 2004 werd Vanackere verkozen als Vlaams parlementslid in Brussel. Dit jaar staat hij opnieuw op de CD&V-lijst voor het Brussels Parlement, als lijsttrekker.Open VLD en de N-VA uitten in De zevende dag op Eén kritiek op Vanackere omdat hij als federaal minister deelneemt aan de regionale verkiezingen.

“Het gezicht zijn van een partij tijdens verkiezingen over Brussel terwijl je federaal minister bent, vind ik persoonlijk niet vergelijkbaar met je lijst steunen”, zegt Jean-Jacques De Gucht, lijsttrekker voor Open VLD in Oost-Vlaanderen. De Gucht is zelf momenteel senator.

Geert Bourgeois, die in juni de West-Vlaamse lijst voor de N-VA- trekt, vindt dat politici consequent moeten zijn. “Als we vragen aan de kiezer om te stemmen op ons op een bepaald niveau, Kamer, Senaat, Vlaams Parlement, zeg dan ook bij een verkiezing dat je je zitje opneemt.”

Vanackere verdedigt zich
Vicepremier Vanackere vindt dat hij zich opnieuw moet onderwerpen aan het oordeel van de kiezers.

“Ik ben pas vijf jaar geleden door de kiezers gemandateerd om aan politiek te doen. Dat mandaat komt nu op zijn einde. Het is tijd dat ik aan de Brusselse kiezers vraag of ze nog altijd vinden dat ik daarmee mag voortdoen”, verdedigt Vanackere zich.

“Als ik niet zou deelnemen aan deze verkiezingen, dan zou ik vicepremier zijn zonder ergens verkozen te zijn. Ik denk dat dat democratisch gesproken niet zo aangewezen is.”

Het begint stilaan duidelijk te worden hoe de verkiezingsstrijd er aan Nederlandstalige kant gaat uitzien.

Allemaal mannen!

Vanackere, Vanhengel, Smet, De Lille, Demol, en nog een paar onbekenden.

Waarschijnlijk Thierry Vanhecke voor ProBruxsel en misschien Jan Vandenbussche (zoon van….) voor LDD.
Opmerkelijk is dat het profiel van Vanackere en dat van Vanhengel niet veel verschilt.

Wie heeft het meeste schrik van wie?

En ook onder “ons soort mensen” zou de keuze tussen Smet en De Lille wel eens moeilijk kunnen zijn.
Gaan al die concurrenten elkaar nu verscheuren?

Of juist verstandige afspraken maken?

Worst case scenario zou zijn dat er aan de progressieve Vlaamse zijde een domme concurrentie ontstaat waar rechts garen bij spint.

Het is niet omdat sp.a en Groen! apart opkomen dat we elkaar moeten afmaken.

De Groen!e lijsttrekker Bruno De Lille staat daar borg voor. 

En wat de kritiek in De Zevende Dag aan het adres van Vanackere betreft, kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat de Vlaamse potten de Brusselse ketel verwijten dat hij zwart ziet.

Op hoeveel verschillende lijsten kandideren de meeste Vlaamse kopstukken?
Terwijl de kiezer weet, nee zou moeten weten, dat zij niet van zins zijn hun mandaat op te nemen.

Het Brusselse probleem is gewoon dat er niet veel politiek talent is dat niet alleen in Brussel maar ook in Vlaanderen bekend is.

En wie in Brussel bekend wil worden, moet in de Vlaamse pers komen, wat de meeste Brusselse politici niet gegeven is.

Anciaux, Gatz, Vanackere, Vanhengel, Smet, en daar houdt het mee op.

Als een partij zo iemand heeft, zoals Vanackere, die bovendien de in Brussel niet erg populaire Grouwels naar het tweede plan kan verdringen, zou die wel dom zijn zo’n Brusselse witte olifant niet in te zetten.

Wat niet wegneemt dat ik vind dat Vanackere, eenmaal verkozen, zijn federaal mandaat moet opgeven.

Als hij nu al duidelijk maakt dat hij dat ook van plan is, zou hij in mijn achting stijgen. 

Ik vrees nochtans dat hij mijn vriend Vanhengel nog wel een tijdje in het ongewisse zal laten……………

Arme Guy.