overgenomen van brusselnieuws.be

Brussel – Brussels parlementlid Adelheid Byttebier (Groen!) stapt uit de politiek. Ze nam die beslissing nadat een meerderheid van de partij voor Bruno De Lille stemde als nieuwe lijsttrekker en niet voor haar. Met haar vertrek verliest de partij opnieuw een sleutelfiguur. Adelheid Byttebier was ontgoocheld toen vrijdag een kleine meerderheid op de ledenvergadering van Groen! Bruno De Lille verkoos als nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen in juni. Voor Byttebier blijft er geen andere optie over dan de politiek definitief vaarwel te zeggen. “Ik ben niet verbitterd, dat wil ik mezelf niet aandoen. Ik geef wel toe dat het emotioneel is. Want politiek is een mensenwerk. Anderzijds heb ik altijd geweten dat een Groen!-politica geen carrièreplanning moet maken tot aan haar pensioen.”

Byttebier stelt zich eveneens vragen bij de strategie van haar partij om voor zoveel nieuwe gezichten te kiezen. “Aan de ene kan is er een zeer sterke tendens om elke tien jaar voor een nieuw gezicht te kiezen, omdat mensen er anders op uitgekeken geraken. Aan de andere kant is er de opvatting, en daar stond ik vroeger ook al achter, dat je duurzaam moet investeren in je mensen en dat je moet verder bouwen op ervaring. Van daaruit moet je vervolgens verbreden en versterken.”

SleutelfiguurAdelheid Byttebier begon tien jaar geleden haar politieke carrière als fractievoorzitter van Groen!. In 2003 was ze even Vlaams minister voor Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen. Na dat mandaat keerde ze terug naar het Brussels Parlement waar ze de fractie van Groen! opnieuw leidde.

Met het vertrek van Byttebier verliest Groen! de zoveelste sleutelfiguur op korte tijd. Afgelopen vrijdag werd haar nochtans de tweede plaats op de lijst Groen! aangeboden, maar dat zag de politica niet zitten. “Ik doe het niet graag half en half. Ik wilde de lijst trekken en mijn nek uitsteken om Groen! op de kaart te zetten. De ledenvergadering heeft nu gezegd dat ik dat niet mag doen. Daarom kies ik er resoluut voor om de lijst te duwen.”

Na haar rol als lijstduwer in juni neemt Byttebier definitief afscheid van de politiek. In de toekomst zal ze misschien terugkeren naar haar eerste liefde. “Ik kom uit de ngo-wereld, ik werkte rond internationaal jeugdwerk en intercultureel leren. Misschien wordt dat een van de wegen die ik zal inslaan.”

Lijstvorming Groen!De lijst voor het Brussels parlement wordt in juni dus aangevoerd door Bruno De Lille. De Lille is momenteel voorzitter van de vzw Atomium en gemeenteraadslid in Brussel. Adelheid Byttebier zal de lijst wel nog duwen.

De lijst voor het Vlaams parlement wordt getrokken door Lukas Vander Taelen. Hij is momenteel schepen in Vorst en was ook een tijdlang Europees parlementslid voor Groen!.

Helemaal onderaan de lijst vinden we federaal parlementslid Tinne Van der Straeten. Zij liet weten dat ze liever in het federaal parlement wil blijven. © tvbrussel