overgenomen van De Standaard Online

De Europese Commissie gaat contact opnemen met de Belgische overheid over een mogelijke boycot van de Europese verkiezingen in gemeenten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft de Commissie donderdag meegedeeld. Een boycot zou een Europese Akte uit 1976 schenden.

De woordvoerder van bevoegd eurocommissaris Jacques Barrot wees erop dat de Akte betreffende de verkiezing van de vertegenwoordigers in het Europees Parlement uit 1976 voorschrijft dat de Europarlementsleden worden gekozen door middel van ‘rechtstreekse, algemene, vrije en geheime verkiezingen’. ‘Indien inwoners van bepaalde gemeenten niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen, is dit niet in overeenstemming met dit artikel’, zo stelde de woordvoerder. Hij bevestigde dat de organisatie van verkiezingen tot de nationale bevoegdheden behoort, maar de Commissie gaat niettemin contact opnemen met de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

Boycot

De Akte, goedgekeurd in de aanloop naar de eerste rechtstreekse verkiezingen van het Europese halfrond in 1979, legt een aantal principes vast die elke lidstaat moet respecteren bij de organisatie van de Europese stembusgang. Een schending van de Akte kan in theorie leiden tot een inbreukprocedure tegen België.

 De afgelopen weken hebben diverse gemeenteraden uit Halle-Vilvoorde zich gebogen over de vraag of de organisatie van Europese verkiezingen op 7 juni geboycot moet worden wegens de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Tot dusver hebben enkel Lennik en Affligem beslist tot boycot, terwijl andere gemeenten zoals Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Overijse de beslissing van de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde afwachten. Vilvoorde, Zaventem, Hoeilaart en Merchtem beslisten reeds om niet tot een boycot over te gaan.

Ook in de aanloop naar de verkiezingen van 2004 dreigden verscheidene burgemeesters ermee de stembusgang te boycotten, maar de soep werd uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De verkiezingen verliepen vlot in alle gemeenten.

llo

Lennik en Affligem stappen uit Europese Unie

 

België is de laatste jaren nogal vaak op de vingers getikt door “Europa”.

Dit E-woord dekt evenwel verschillende institutionele werkelijkheden, hetgeen veel mensen niet weten.

Geen wonder, want het is weinigen gegegeven het verschil te kennen tussen de Raad van Europa (geen EU-instelling) en de Europese Raad (wel een EU-vehikel).

Om nog maar te zwijgen van Commissie, Raad (van Ministers), Hof enz. enz.

Het enige gemeenschappelijke is dat deze Europese banbliksems niet goed zijn voor de toch al geringe populariteit van Europa.

Dat België gekapitteld, of zelfs veroordeeld,  wordt voor het te laat omzetten van Europese richtlijnen is schering en inslag.

Het gaat hierbij meestal om ernstige zaken (waterzuivering bijv.), waar “de mensen” helaas hun nachtrust niet om laten.
Als Vlaanderen evenwel gehekeld wordt – ongeacht of het door een echte EU-instelling of iets anders Europees gebeurt – vanwege wetten en praktijken waarmee het de schijn van discriminatie op basis van taal op zich laadt, dan stuit dat de gemiddelde Vlaming wel tegen de fiere leeuwenborst.
Het boycotten van de Europese verkiezingen, evenals in 2004, mag dan wel een daad lijken die het heroïsche jaartal 1302 doet verbleken, het blijft een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid die men niet van verkozen burgervaders zou verwachten.

Temeer daar het voorwerp van hun woede niet Europa is, maar ’t vermaledijde Belgiekske niekske dat er maar niet in slaagt 5 minuten politieke moed bijeen te rapen om HV van BHV te maken.

Europa boycotten is natuurlijk wel een stuk gemakkelijker, want ze konden de verkiezing van hun eigen partijgenoten eens ongeldig maken als het voor Vlaamse verkiezingen zou zijn.

Gelukkig zal Vlaams minister van Binnenlandse zaken, Marino Keulen, even streng doch rechtvaardig optreden als hij heeft gedaan in de zaak van de 3 ongehoorzame randburgemeesters.

Ja toch?
(zie “Marino, Marino, Marino” op deze site)