Adelheid Byttebier, Rik Jellema en Bruno De Lille zijn alle drie kandidaat om de lijst van Groen! te trekken voor het Gewest. Jellema moet dan wel Belg worden. Groen! heeft met Adelheid Byttebier één vertegenwoordiger in het Brussels parlement, waar de partij naar eigen zeggen een “constructieve oppositie” voert. Byttebier haalde in 2004 de zetel binnen en is vast van plan dat in 2009 nog eens over te doen. Omdat ze voor de vierde keer kandidaat is, heeft ze een afwijking op het rotatieprincipe moeten vragen – en gekregen.

Nu krijgt ze tegenwind van binnen haar partij. Rik Jellema, voorzitter Groen!-Brussel en gemeenteraadslid in Etterbeek, en Bruno De Lille, raadslid in Brussel-Stad, zijn ook kandidaat. “En er kunnen er nog komen,” zegt Jellema.

Bruno De Lille pleitte er een tijd geleden in onze krant voor om een kartel te vormen met SP.A, maar volgens Jellema is dat debat van de baan. “We kunnen op eigen kracht naar de verkiezingen. Wat niet wil zeggen dat we erna niet kunnen samenwerken.”

Jellema is voorzitter van de partij, maar zal niet deelnemen aan het comité dat de poll voor de lijstvorming organiseert omdat hij zelf kandidaat-lijsttrekker is. Maar zo ver is het nog niet. Jellema is Nederlander en kan op dit moment geen kandidaat zijn. Met zijn naturalisatie is hij al een tijdje bezig.
Steven Van Garsse © Brussel Deze Week

Voor alle duidelijkheid, de journalist van dit artikel in BDW is goed geïnformeerd.
Chapeau Van Garsse!
De pollverrichtingen zijn nog niet eens begonnen, niemand heeft nog zijn kandidatuur officieel ingediend – en ik zeker niet – en daar worden al drie namen genoemd.
Niet van de minste: een zittend parlementslid, een ex-schepen, en een voorzitter!
De titel suggereert evenwel dat die drie zich bekend hebben gemaakt.
Bekend gemaakt, zeker niet, maar twee van de drie ontkennen ook niets in het artikel.
 
Opdat er geen misverstanden over bestaan:
Nee, ik ben nog geen Belg.
Ja, als ik tijdig (uiterlijk 7 juni 2009) Belg ben, doe ik mee aan de verkiezingen.
Als kandidaat als Groen! het wil.
Als lijsttrekker als ons pollcomité het wil.
 
Maar daarom ben ik nog geen uitdager van ons zittend parlementslid Adelheid Byttebier.
Als voorzitter steun ik haar sinds 2005.
Als collega’s-kandidaten steunen wij samen het programma van Groen! voor de Brusselse en de Vlaamse verkiezingen in 2009.
Wij blazen dus in hetzelfde zeil om sneller vooruit te komen.
Niks tegenwind!
 
Maar waarom wil ik dan die lijst zo graag trekken?
Omdat ik ervan overtuigd ben dat een “nieuwe Brusselaar” het verhaal van dit gewest van ketjes en bastaarden, van inwijkelingen en passanten, perfect kan vertalen voor alle Brusselaars, oude én nieuwe.
Mijn werk als Nederlands Europees ambtenaar heeft mij zeker niet “voorbestemd” voor een politieke carrière.
Mijn eerder typisch Belgische parcours van middenveld (Fietserbond, Boonkring, Zot van de Zenne enz.) tot dorpspolitiek (gemeenteraad van Etterbeek) is dan wel weer een bewijs dat mijn politiek engagement niet uit de lucht komt vallen.
Dat ik dit gewest ken, begrijp en liefheb.
Dat ik ideeën en plannen heb om het nog beminnelijker te maken.
En dat ik daarvoor graag naar de kiezer stap met mijn nieuwe paspoort, zodra ik het heb, zeggende: ja, je kunt van een keisbol frieten maken! 

Rik.