Terwijl ik rustig met mijn jongste zoon naar Zulte tegen Ajax zit te kijken, stormt mijn oudste zoon met zijn gsm naar boven.
Hij heeft net een telefoontje gekregen van “un ami de Crainhem”.
“Je moet naar de RTBF kijken, er is iets ergs gebeurd”.
“Hebben ze Saddam opgehangen?”.
“Nee, veel erger, Vlaanderen heeft zijn onafhankelijkheid uitgeroepen”.


We schakelen over naar de RTBF en inderdaad: “La Flandre a proclamé son indépendance; en direct du Parlement flamand, Christophe Deborsu …..”
Veertig minuten is Vlaanderen echt onafhankelijk geweest, totdat vele crises cardiaques worden voorkomen met de mededeling “ceci est une fiction” op het scherm.
(was het niet Belgischer geweest Magritte te eren met een “ceci n’est pas une République flamande”?)
Is deze herhaling van het War of the Worlds-hoorspel met Orson Welles van 1938, waarin de valse Vlamingen werden gespeeld door echte marsmannetjes, een populistische stunt om de kijkcijfers op te krikken, een publieke omroep onwaardig, of juist een dappere bijdrage van de RTBF om een politieke discussie te populariseren?

Ik laat de beantwoording van deze vraag aan de Franstalige politici, die er duidelijk nog niet uit zijn, en stel als Brussels-Vlaams politicus een andere vraag, maar nu aan onze Vlaamsch-Vlaamse politici.

Zijn de hilarische beelden van een Brusselse tram 44 die aan de grens tussen de gewesten moet stoppen om de passagiers over te laden op een Vlaamse Lijnbus ook pure fictie, of een goede – want in het belachelijke getrokken – illustratie van het soort problemen dat ons te wachten kan staan met bij voorbeeld het toekomstige en broodnodige Gewestelijk Expresnet (GEN) als de NMBS ooit wordt geregionaliseerd?

Met het aangescherpte communautaire profiel van het herboren kartel CD&V/N-VA wordt de volgende ronde staatshervorming er niet eenvoudiger op.
Vele “Vlaamse verzuchtingen” zullen op tafel liggen, variërend van splitsing van de sociale zekerheid, de kinderbijslag en het werkgelegenheidsbeleid tot het onverwijld onvermijdelijke Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ik hoop dat alle “splitsvondige” Vlaamse politici bij elke begeerde bevoegdheid steeds de “Brusseltoets” zullen doen: wat kunnen de gevolgen van (verdere) regionalisering zijn voor die rare neven in het verre Brussel?
Doen zij dit niet, dan dreigen de Nederlandstalige Brusselaars tram 44 te missen.

Maar wat mij betreft, mag Le Soir van 14 december ongelijk krijgen:
“Personne ne veut être à la traîne. La surenchère est garantie. Qui se dit attaché au futur de la Belgique se voit aussitôt traité de “mauvais Flamand”.
Un seul parti s’y est risqué, Groen! Il y a renoncé”.

O ja, de uitslag van Zulte-Ajax was 0-3, maar weet iemand nog hoe het Waregem verging?

Rik Jellema
info@groenerik.be